Tiskovna konferencija 11.02.2014. godine

Objavljeno 14. veljače 2014.

Dana 11.02.2014. godine održana je tiskovna konferencija na kojoj je sudjelovao predsjednik sindikata, gospodin Jakiša Stančić. U nastavku prenosimo njegov razgovor s novinarima.

– Sindikati najoštrije osuđuju vandalsko ponašanje dijela prosvjednika, koji su, neodgovorno uništavajući zajedničku imovinu, nanijeli ogromnu štetu. Sindikat, odnosno uposleni, su solidarni sa onima koji nemaju posao, onima koji teško žive, jer i mi koji radimo, imamo u svojim obiteljima-porodicama, bar jednog, a neki i više nezaposlenih. Apsurd je uništavati zajedničko, a pri tomu ne postaviti niti jedan zahtjev, čije bi ispunjenje rezultiralo poboljšanjem stanja u kome se nalazimo.

          Isto tako, još oštrije osuđujemo licemjerje političara, koji se utrkuju u osudi vandalizma i zgražaju se nad postupcima izgrednika, a sami su tome pridonijeli, svojom nesposobnošću, neradom, brigom za sopstvene interese, interese svojih stranaka i partija i svojih najbližih. Nastalu situaciju koriste, ne za smirivanje tenzija, nego za sijanje straha i panike, kako bi smisao opravdane narodne pobune zamaglili i skrenuli na neku drugu stranu.

          Štete koju je politika u posljednjih dvadeset godina nanijela ovoj državi (sve kunući se u nju), višestruko premašuje štetu nastalu od paljevine zgrada javnih ustanova. Privatizacija, ovladavanje javnim poduzećima kao da su privatna prćija, manipuliranje javnim nabavkama, samo su neki od mutnih poslova koji su provedeni od strane vlastodržaca u proteklom periodu, a sve glumeći dušebrižnike naroda, nacije, svoga kraja. A u stvarnosti, brinući samo o što bržem bogaćenju sebe, svojih najbližih i svojih poslušnika.

          Najnoviji primjeri bahatosti su usmene odluke o slanju uposlenika na neplaćeno odsustvo, kao da su ti uposlenici, a ne njihovi poslodavci, krivi za stanje u kome su se našli. Tim potezima su vjerojatno, htjeli onemogućiti i djelovanje sindikata, ali u tomu neće uspjeti. Sindikati nastavljaju svoje djelovanje, na dosadašnji civilizirani i na zakonu utemeljen način, jer smo svjedoci čemu vode kaos i anarhija.

          U dilemi smo što je teže, pasivnost policije ili prekoračenje ovlasti. Što god bilo, obadvoje svjedoči o nesposobnosti vlasti da garantira sigurnost građanima, nezadovoljnim sadašnjim stanjem. Kakvo povjerenje narod može imati u Vladu, koja nije u stanju sama sebe zaštititi?

          Licemjerna su i jadna objašnjenja o nepostojanju komesara policije. Pa gospodo draga, tko to bira i imenuje komesara? Ili, ako nema komesara, ima li neki od pomoćnika njegove ovlasti? Ako nema, zašto ih niste predvidjeli, a ako ima, zašto ih niste primijenili?

          Najodlučnije zahtijevamo procesuiranje krivaca za nastalu situaciju, kako huligana i njihovih eventualnih nalogodavaca, pa sve do onih koji su svojim nečinjenjem pridonijeli stvaranju atmosfere straha. Izostanak odgovornosti je stalan problem, iz koga se onda rađa komoditet i podsticaj za činjenje novih nedjela.

          Krajnje je vrijeme da se počne odgovarati i to ne samo moralno!!!